۶+۱ علامت خرابی گیربکس اتوماتیک
مواردی مثل خرابی توربین یا تورک کانورتور، خرابی ساعت گیربکس، خرابی کلاچهای مربوطه و … از جمله شایعترین علل بروز ایراد در گیربکس اتوماتیک به شمار میروند.
در این پست تیونینگ طاهری هفت مورد از علایم خرابی گیربکس اتوماتیک را بطور کلی توضیح دادهایم تا در صورت مشاهده هر یک از آنها نسبت به رفع عیب اقدام کنید؛ درنتیجه سلامت گیربکس شما برای مدت طولانیتری حفظ میشود و از بروز مخارج بسیار سنگین در تعمیر گیربکس اتوماتیک جلوگیری به عمل میآید.
۱) بوی سوختگی از جعبه دنده
بوی سوختگی از سمت محفظه موتور میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. ابتدا مطمئن شوید که تمامی اتصالات، سیمها، سوکت ها، لنتهای ترمز و… سالم هستند و به هیچ وجه منشا این بو محسوب نمیشوند. حالا میشود گفت که احتمالا بوی سوختگی از سمت جعبه دنده به مشام میرسد و این مورد میتواند یکی از نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک باشد. افزایش دمای گیربکس، کم بودن میزان روغن جعبه دنده، کثیف شدن و کاهش کیفیت روغن اتومات از جمله دلایل بروز این مشکل محسوب شوند.
۲) لرزش و تقه زدن هنگام درگیر شدن گیربکس
اگر احساس میکنید که ماشینتان بعد از آنکه اهرم تعویض دنده در وضعیت درایو قرار میگیرد و شروع به حرکت میکنید، با لرزش یا تقه زدن هنگام سبک کردن دندهها مواجه میشود، قطعا یک جای کار گیربکس اتوماتیک خودرو ایراد دارد.
در حالت عادی نباید هیچگونه لرزشی در عملکرد گیربکس احساس شود، همچنین تعویض دندهها نیز تا حد امکان نرم و بدون تقه صورت میپذیرد. بنابراین اگر با چنین مشکلاتی روبرو هستید، باید ابتدا نسبت به سالم، تمیز و کافی بودن روغن گیربکس اتوماتیک ماشین مطمئن شوید. در موارد حادتر این مشکل میتواند یکی از علائم خرابی ساعت گیربکس اتوماتیک یا علائم خرابی توربین گیربکس اتومات تلقی شود.
۳) صداهای زوزه مانند در حالت خلاص
اگر در وضعیت خلاص یا N صداهایی شبیه زوزه همراه با لرزش و کوبش از سمت گیربکس احساس میکنید، احتمالا جعبه دنده اتوماتیک ماشین شما دارای نقص است. این مورد میتواند از علائم خرابی شیر برقی گیربکس اتوماتیک یا نشانه وجود ایراد در توربین و سامانههای کلاچ جعبه دنده اتوماتیک باشد.
۴) لیز خوردن دنده
اگر هنگام حرکت با سرعت ثابت، دندهها بطور غیرعادی تعویض میشوند، یعنی به جای آنکه در سر جای خود ثابت باشند به وضعیت سبک یا سنگینتر بطور ناگهانی و غیرمنتظره تغییر حالت میدهند، با مشکل لیز خوردن دنده مواجه هستید. این مورد میتواند ناشی از خرابی سلکتور یا ساعت گیربکس و شیر برقیهای مربوطه باشد. برای رفع این موارد لازم است تا حتما به تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک (تیونینگ طاهری) مراجعه شود.
۵) خارج شدن دنده از وضعیت خود
اگر احساس میکنید که گیربکس اتوماتیک ماشین شما نمیتواند دنده مورد نظر را در وضعیت ثابت نگه دارد و بطور ناگهانی آن را خلاص میکند، بدانید که جعبه دنده دچار ایراد است. این مورد میتواند یکی از علائم خرابی گیربکس اتوماتیک باشد و احتمالا باید منشا آن به نقص در ساعت گیربکس و شیر برقیها جستجو شود.
۶) نشتی روغن از جعبه دنده
اگر متوجه شدید که روغن گیربکس اتوماتیک ماشین نشتی دارد باید حتما نسبت به رفع این عیب اقدام کنید؛ چراکه نشتی روغن یکی از علائم بروز خرابی برای گیربکس اتوماتیک محسوب میشود. باید بدانید که جعبه دندههای اتوماتیک برای آنکه به طور مناسب به وظیفه خود عمل کنند، وابستگی بالایی به میزان روغن و همچنین سطح کیفیت آن دارند.
اگر مقدار روغن گیربکس اتوماتیک کاهش پیدا کند ممکن است خرابیهای پرهزینهتری مثل ساییدگی صفحه کلاچها، خرابی تورک کانورتور، ساییدگی چرخدندهها و بلبرینگها در آن رخ دهد.
۶+۱) درگیر نشدن گیربکس بعد از انتخاب حالت درایو
اگر اهرم تعویض دنده را در حالت درایو یا D قرار دادهاید اما احساس میکنید که ماشین همچنان گاز هرز میخورد و از جای خود حرکت نمیکند، بدانید که مشکلی در گیربکس اتوماتیک خودرو متعلقات آن به وجود آمده است. به احتمال قوی این مورد میتواند یکی از علائم خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک باشد که با تعویض یا تنظیم مجدد آن رفع خواهد شد.